Oskrbovana najemna stanovanja NS PIZ Škofljica

  • 30 stanovanj
  • Skupnostni prostori
  • Živa skupnost in druženje ter sodelovanje med stanovalci
  • Samoorganiziranje vzajemne pomoči med stanovalci
  • Cenovna dostopnost stanovanj
  • Lastnik in upravnik: Nepremičninski sklad PIZ

V Škofljici je Nepremičninski sklad Pokojninskega in invalidskega zavarovanja zgradil trideset oskrbovanih stanovanj, ki so prilagojena za bivanje v starosti in omogočajo bivanje tudi gibalno oviranim osebam (dvigalo, širši prehodi, prilagojena oprema). Sklad stanovanja  po ugodnih najemninah oddaja raznolikim stanovalcem, ki presegajo 65 let. Poleg stanovanj lahko stanovalci uporabljajo tudi opremljen skupni prostor za druženje, skupno pralnico in zunanje zelene površine, kjer so na pobudo stanovalcev postavili visoke grede.

Skupni prostori so predpogoj, da se lahko stanovalci povežejo, se spoznajo in družijo. A da prostori zaživijo, da v njih stanovalci začnejo spletati odnose in graditi skupnost, so potrebne pobude in skupne dejavnosti. V primeru oskrbovanih stanovanj na Škofljici je vlogo pobudnice prevzela ena od stanovalk, kmalu pa so se priključili tudi ostali. Stanovalci med seboj sodelujejo, se družijo ob kavi v skupnem večnamenskem prostoru, organizirajo aktivnosti in ob različnih priložnostih skupaj praznujejo. Trenutno v oskrbovanih stanovanjih ni stanovalcev, ki bi bili deležni formalne oskrbe. Se je pa med njimi vzpostavil sistem samoorganizirane pomoči drug drugemu.

Spletna stran dobre prakse

Vabljeni k reševanju zelo kratke ankete

V spletni razstavi  Vez(enine) skupnosti smo predstavili kar nekaj dobrih stanovanjskih in skrbstvenih praks. Ker nas zanima vaš pogled na predstavljene rešitve, bomo hvaležni, če si vzamete minutko in rešite vprašalnik. Odgovori nam bodo pomagali pri našem nadaljnjem delu, zato vsak izpolnjen vprašalnik zelo cenimo!