Gospodinjska skupnost za starejše Davča

  • Sobivanje do 11 oseb
  • Lastna soba in kopalnica
  • Souporaba velike kuhinje, jedilnice, dnevne sobe, pralnice, zunanjih površin
  • Skupna kosila
  • Vključevanje stanovalcev v gospodinjska opravila v skladu s posameznikovimi zmožnostmi
  • Vzajemno sodelovanje med stanovalci
  • Izboljšanje počutja stanovalcev
  • Cenovna dostopnost
  • Lastnik in upravnik: Peter Prezelj

Davča je razpršeno naselje osamljenih kmetij, ki se razprostira visoko na Škofjeloškem pogorju. Na kmetiji, v kateri je pred leti deloval turistični penzion, je Peter Prezelj leta 2017 vzpostavil gospodinjsko skupnost za starejše. V večji stanovanjski stavbi, s krasnimi pogledi na okolico, trenutno stanuje šest starejših ljudi. Vsak ima svojo sobo s kopalnico, poleg tega je v souporabi prostorna skupna kuhinja z jedilnico, pralnica s sušilnico, velik dnevni prostor, terasa, letni vrt in razgledni paviljon za posedanje in druženje. Ob hiši je veliko zunanjih površin, z vrtom in sadovnjakom, kjer po željah in zmožnostih vrtnarijo tudi stanovalci.

Stanovalci so v gospodinjski skupnosti najemniki in za bivanje plačujejo cenovno dostopno najemnino. Živijo vsak v svojem ritmu, nekateri so bolj družabni in radi klepetajo ob kavi, drugi si raje najdejo delo okrog hiše ali na vrtu, vsi skupaj pa sedejo h kosilu, ki ga vsak dan skuha eden od stanovalcev. Poleg skupnih kosil, so v hišni red skupaj določili še nekaj drugih pravil, ki se jih vsi držijo. Stanovalci gospodinjske skupnosti dokazujejo, da lahko dobro sobivajo ljudje z zelo različnimi ozadji in življenjskimi izkušnjami, če so le pripravljeni sodelovati, po svojih zmožnostih prispevati in se v dobro skupnosti kdaj tudi prilagoditi.

Peter Prezelj je v gospodinjski skupnosti v raznovrstnih vlogah. Kot upravljavec in hišnik poskrbi, da na domačiji vse deluje. Kot šofer stanovalce zapelje k zdravniku ali v trgovino v dolino, saj so lokacijsko precej oddaljeni in brez povezave z javnim prevozom. Kot mediator pomaga stanovalcem razreševati morebitne konflikte. Predvsem pa je s stanovalci tudi v kolegialnem odnosu in se z njimi večkrat usede in poklepeta.

Vabljeni k reševanju zelo kratke ankete

V spletni razstavi  Vez(enine) skupnosti smo predstavili kar nekaj dobrih stanovanjskih in skrbstvenih praks. Ker nas zanima vaš pogled na predstavljene rešitve, bomo hvaležni, če si vzamete minutko in rešite vprašalnik. Odgovori nam bodo pomagali pri našem nadaljnjem delu, zato vsak izpolnjen vprašalnik zelo cenimo!