VZPOSTAVLJAMO BIVANJSKO SKUPNOST ZA STAREJŠE V BELI KRAJINI - Vabljeni na spoznavno srečanje interesentov

Kje? Vukovci, Bela krajina
Kdaj? petek, 19. 4. 2024, med 11 h in 16 h
Za udeležbo na dogodku prosimo izpolnite prijavni obrazec.

V prostorni hiši, v prijetni vasici Vukovci, ki leži tik nad Kolpo in sodi pod krajevno skupnost Vinica, vzpostavljamo bivanjsko skupnost za starejše. Vse, ki se spogledujete z idejo sobivanja, vabimo, da se nam pridružite na spoznavnem dnevu, ki se bo odvil v petek, 19. 4. 2024, med 11 h in 16 h. Ogledali si bomo lokacijo ter se spoznali z možnostmi, ki jih ponuja hiša v Vukovcih. Predstavili vam bomo koncept bivanjskih skupnosti in različne načine njihovega organiziranja. Pogovarjali se bomo o različnih vidikih sobivanja, o naših potrebah in željah ter o skrbeh, ki se nam porajajo ob misli na selitev v bivanjsko skupnost. Ob druženju pa bo poskrbljeno tudi za pijačo in jedačo.

O hiši

Hiša je primerna za sobivanje okoli šestih ljudi. Vključuje šest individualnih sob, dve kuhinji z jedilnico, dnevni prostor, tri kopalnice s sanitarijami, teraso, balkon in podstrešje, v katerem se lahko uredijo še dodatne sobe ali skupni prostori. Okolica ponuja možnosti za sadjarjenje in vrtnarjenje. Na posestvu stoji dodatna hiška, v kateri bi lahko stanovalci sprejemali goste ali jo namenili za kakšne druge aktivnosti. Ideja je, da se prostori v prihodnje prilagodijo in opremijo v skladu s potrebami in željami bodočih stanovalcev.

Za koga?

Za starejše, ki so vitalni in ki si želijo aktivno prispevati k oblikovanju bivanjske skupnosti ter se postarati v dobri družbi.

O lokaciji

  • 300 m do Kolpe in možnosti za blagodejno osvežitev v reki in preživljanje prostega časa ob slikovitih sprehodih ali kolesarskih izletih.
  • 5 km do Vinice, kjer sta tako zdravstvena ambulanta kot trgovina.
  • 22 km do Črnomlja, v katerem zanimivega kulturnega, izobraževalnega, športnega in drugega družbenega dogajanja ne zmanjka.
  • 90 km do Krka in priložnosti za skok v morje in uživanje v zdravilnem morskem zraku.

Občina Črnomelj ponuja brezplačni prevoz za starejše Senior, kar vsem občanom omogoča lažje premikanje med kraji v občini.

O pobudnici Ireni Frankovič

Irena je lastnica in skrbnica večje domačije in posesti v Vukovcih. Na domačiji trenutno živi s svojo mamo, kateri nudi pomoč in oskrbo. Ker je domačija prevelika samo za dve osebi in ker si želi svoje tretje življenjsko obdobje preživeti aktivno in v skupnosti, se je odločila vzpostaviti bivanjsko skupnost. K skupnemu pisanju te zgodbe vabi vse somišljenike, ki so pripravljeni na sodelovanje in skupno ustvarjanje dobrih pogojev za sobivanje.

O soorganizatorju

V Inštitutu za študije stanovanj in prostora se zavzemamo za izboljšanje razmer na stanovanjskem področju z raziskovanjem, ozaveščanjem, širjenjem znanj in zagovorništvom. Posvečamo se razvoju stanovanjskega zadružništva in drugih oblik skupnostne stanovanjske preskrbe ter aktivno podpiramo različne skupnostne in neprofitno naravnane stanovanjske pobude.

Kako do Vukovcev?

  • Najlažje z avtom. Parkiranje avtomobila je možno na parkirišču pred Gasilskim domom.
  • Možen je tudi prihod z vlakom ali avtobusom do Črnomlja, od koder vam lahko zagotovimo prevoz do Vukovcev.

Število udeležencev na spoznavnem dnevu je omejeno. Za udeležbo prosimo izpolnite prijavni obrazec.

V prijavnem obrazcu, prosim označite ali lahko ponudite prevoz do Vukovcev še komu oz. ali potrebujete pomoč pri organizaciji lastnega prevoza do Vukovcev in priskočili vam bomo na pomoč.

Za dodatne informacije smo dosegljivi na issp@zadrugator.org ali 051 204 115.

Vabljeni k reševanju zelo kratke ankete

V spletni razstavi  Vez(enine) skupnosti smo predstavili kar nekaj dobrih stanovanjskih in skrbstvenih praks. Ker nas zanima vaš pogled na predstavljene rešitve, bomo hvaležni, če si vzamete minutko in rešite vprašalnik. Odgovori nam bodo pomagali pri našem nadaljnjem delu, zato vsak izpolnjen vprašalnik zelo cenimo!